Adevarul despre prietenie

prieteniCineva spunea odata ca nu are prieteni, doar cunostinte. Exista o teorie in sociologie – profetia autoimplinita (self fulfilling prophecy), care, pe scurt, spune ca daca tu crezi cu tarie un lucru, atunci acesta se va indeplini. Asadar, daca tu crezi cu adevarat ca nu ai prieteni, doar cunostinte, te vei purta de asa maniera, incat ii vei tine la distanta pe cei care ar putea deveni cei mai buni prieteni ai tai.

Sigur, exista si esecuri. Dar singura metoda prin care iti poti face prietenii trainice este “incercare-esec”: adica incercari variate si repetate, care sunt continuate pana se atinge scopul final sau pana cand respectivul renunta. Daca vei renunta, cu siguranta nu vei mai avea esecuri, dar nici prietenii trainice.

Mai sunt oameni care spun ca singurii prieteni adevarati pe care ii au sunt prietenii din copilarie cu care vorbesc extrem de rar si cu care se vad si mai rar. Iarasi, totul este relativ. Da, este mai usor sa fii prieten la distanta. Conversatiile se invart in jurul noutatilor din viata fiecaruia si a depanarii amintirilor. Insa nu ii nesocotiti pe cei care va ajuta zi de zi, fie doar cu o vorba sau cu un gest de afectiune. Este mult mai greu sa suporti zilnic toanele cuiva, caci cu totii avem “vrabiute”, fara nici o exceptie, chiar daca nu ne dam seama. Mama mea si cu mine suntem cele mai bune prietene atunci cand nu ne vedem zi de zi. Cand locuiam impreuna ne certam mai des, chiar daca ne iubeam cel putin la fel de mult ca si astazi.

Sa nu uitam, de asemenea, sa ne punem putin in locul celuilalt atunci cand ne dezamageste cumva ca prieten si sa incercam sa ii intelegem motivatia. Cred ca barbatii au, in general, prietenii mai trainice pentru ca se desprind mai usor de obligatiile familiale si refuza mult mai rar iesirile cu prietenii. Femeile vor aseza intotdeauna copiii sau grijile casnice pe primul loc, nu pentru ca ar pune un pret mai mic pe prietenii, ci pentru ca asa sunt construite ele (sau marea lor majoritate).

Ce poti face atunci pentru a gasi drumul care duce catre o prietenie adevarata? Sa fii mereu sincer, sa creezi amintiri placute, sa te interesezi constant de starea de bine a celuilalt si sa faci tot ce iti sta in putinta pentru a-l ajuta la nevoie.

Da, cu siguranta vor mai exista esecuri. Dar cel mai mare esec este, dupa parerea mea, sa nu mai incerci deloc.

Acest articol a fost publicat în Social. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>