Cum sa inlaturi un stravechi motiv de cearta

Pasim pe un teren minat. Vorbim despre unul dintre cele mai vechi motive de cearta dintre oameni, care a starnit nenumarate razboaie de-a lungul timpului.

De mii de ani oamenii tot incearca sa-l defineasca pe Dumnezeu. Exista sau nu? Este unul singur sau sunt mai multi? Este bland si iertator sau sever si nemilos? Se afla printre noi sau undeva, departe?

Unii oameni sunt fermi convinsi de existenta Lui, altii sustin cu tarie ca ne guverneaza doar legile cunoscute ale fizicii. Desi razboaiele cauzate de religie sunt mult mai putine in prezent, Dumnezeu ramane un constant motiv de cearta. Ce ar fi de facut in privinta asta?

 

Sa incepem cu cei care sustin sus si tare ca nu exista forte supranaturale

Ia, te rog, urmatoarele ingrediente:

40 kg oxigen, 19.6 kg de carbon, 6.5 kg hidrogen, 1.4 kg azot, 1.4 kg calciu, 0.7 kg clor, 0.7 kg fosfor si 0.4 kg amestec de sulf, fier, sodiu, magneziu, fluor, cupru, mangan, iod, zinc etc. Cu un pic de efort ar trebui sa obtii un individ de aproximativ 70 kg, care gandeste, vorbeste si scrie. Ah, nu iti iese nimic? De ce oare?

Sufletul (adica acel ceva care da viata plantelor si animalelor) este cea mai buna dovada ca divinitatea exista. Omul a reusit sa ajunga in cosmos, sa depaseasca viteza sunetului, sa construiasca zgarie-nori uriasi si calculatoare minuscule. Dar nu a reusit pana acum sa creeze viata pornind de la zero.

Da, poti spune ca s-au clonat animale si poate chiar oameni. Insa acele clone pornesc de la cel putin o celula vie.

In concluzie, atata timp cat admitem faptul ca sunt inca extrem de multe lucruri pe care nu le cunoastem, putem accepta si ideea ca este imposibil de demostrat inexistenta Divinitatii.

Pentru mine, toate acele lectii de viata si intamplari fericite se numesc Dumnezeu. Tu le poti da orice nume vrei. In final conteaza cum esti tu ca om si cum ii faci sa se simta pe cei din jurul tau.

 

Sa continuam cu cei care ii detesta pe atei

Ce vecin ai alege? Pe criminalul care se roaga la Dumnezeu lunea, miercurea si vinerea sau pe doctorul ateu care a salvat sute de vieti? Esti ferm convins ca Jack Spintecatorul nu credea in divinitate?

Accepta faptul ca exista libertatea de a alege si ca nimeni nu detine Adevarul Absolut. Sa iti iubesti aproapele inseamna si sa ii respecti optiunile.

 

Ce spunem celor care sustin ca singura religie buna este cea proprie?

 Cele mai multe religii au la baza un manuscris de origine divina. Sa nu uitam insa faptul ca acesta poate fi interpretat in foarte multe feluri. In plus, fiecare om care transmite mai departe credinta respectiva reprezinta un filtru. Ajungem astfel la concluzia ca religia poate fi extrem de subiectiva.

Sa afirmi cu siguranta ca stii exact cine este Dumnezeu si ce a spus El, este ca si cum ai spune ca in Marea Neagra se afla fix 9548 de miliarde de picaturi de apa.

 

Cum impacam pe toata lumea?

Oricare ar fi convingerile tale, esti in directia cea buna daca respecti cateva principii, cum ar fi cele de mai jos:

– Pastreaza un echilibru intre regula „Poarta-te cu ceilalti asa cum ai vrea ca ei sa se poarte cu tine” si „Poarta-te cu ceilalti asa cum ar vrea ei sa te porti”.

– Pune-te in locul celuilalt si incearca sa intelegi ce simte.

– Libertatea ta se termina acolo unde incepe libertatea celuilalt.

Daca urmezi aceste principii, deja ai facut un important pas inainte, indiferent de culoarea credintei tale.

Acest articol a fost publicat în Social. Salvează legătura permanentă.

4 răspunsuri la Cum sa inlaturi un stravechi motiv de cearta

 1. Lulu spune:

  Cel mai inteligent post pe care l-am citit vreodata! Daca toti ar gandi asa, am trai intr-o lume mult mai buna. Din nefericire, ignoranta si ingustimea de minte au radacini puternice si nu se eradicheaza asa de usor. xoxo

 2. Mariana spune:

  Multumesc, Lulu! Eu cred ca principalul inamic in acest context este mai ales orgoliul. Ne dorim atat de mult sa avem mereu dreptate, incat pierdem din vedere esentialul: credinta de orice fel este in primul rand iubire.

 3. Marinela spune:

  …noi oamenii spunem multe despre Dumnezeu, insa am inceput sa inteleg ca esential e de fapt ce zice El despre sine (si despre noi)…
  Ramane doar sa analizam si sa recunoastem.
  In Biblie scrie ca Dumnezeu este dragoste. In Ioan 14:6 scrie despre fiul Sau Isus: “Eu sunt calea, adevarul si viata. Nimeni nu vine la tatal decat prin Mine”.
  E un lucru extraordinar ca (citez din Deuteronom 32:4): “Domnul Dumnezeu este milos si plin de har, incet la manie, plin de bunatate si credinciosie… El este Stanca, lucrarile Lui sunt perfecte. Caci toate caile Lui sunt drepte. El este un Dumnezeu al adevarului si fara nedreptate”, insa mai scrie si ca “El este drept si fara vina” si ca El pedepseste…(scrie altundeva in Biblie).
  Legat de cazul acela cu criminalul si ateul, e important sa tinem cont de faptul ca e ipotetic. Un om care il cunoaste pe Dumnezeu stie ca are libertatea sa se roage oricand (nu doar in anumite zile)… E un lucru minunat ca doctorul salveaza sute de vieti, insa poate sa salveze un suflet? macar pe al lui? Daca Jack Spintecatorul credea in divinitate (in sensul ca exista Dumnezeu) atunci versetul din Iacov 2:19 e si pentru el: “Tu crezi ca Dumnezeu este Unul singur si bine faci; dar si demonii cred si se cutremura!”
  Doua persoane au pareri diferite si actioneaza in consecinta:
  – Prima zice: eu nu stiu exact cine este Dumnezeu si ce a spus El
  – A 2-a persoana cauta sa-L cunoasca pe Dumnezeu si are speranta pe baza promisiunii: “viaţa veşnică este aceasta: să Te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat, şi pe Isus Hristos pe care L-ai trimis Tu” (Ioan 17:3)
  Cine are de castigat?
  Desi la idea ”Poarta-te cu ceilalti asa cum ar vrea ei sa te porti” sunt indaratnica , “tot ce dorim sa ne faca noua oamenii, sa le facem si noi la fel” e suuuuuuper buna 😀
  Si…da, avem libertatea sa refuzam dragostea Lui Dumnezeu…

  • Mariana spune:

   „Desi la idea ”Poarta-te cu ceilalti asa cum ar vrea ei sa te porti” sunt indaratnica” – ei, da, trebuie sa facem si asta din cand in cand. Cu totii ar trebui sa incercam sa privim lumea si prin ochii celorlalti. I-am intelege mai bine si i-am iubi mai mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>