Despre succes sau despre cum se da din coate

Avem o civilizatie veche de mii de ani. Avem cladiri inalte, masini super rapide si nave spatiale. Dar mai avem si popoare aflate la limita subzistentei, orase poluate si inchisori pline de raufacatori. Daca suntem atat de avansati, de ce nu am reusit sa eradicam tot ce e rau pe lumea aceasta?

Raspunsul cel mai probabil (caci nimeni nu detine adevarul absolut, nu-i asa?) il gasim in modul in care este construita realitatea in ziua de azi.

Consideram ca au succes oamenii individualisti, cei care se concentreaza mai ales pe propriile nevoi si dorinte. Sunt cei care stiu ce vor si care dau din coate sa avanseze. Sunt energici, ambitiosi si nu se opresc pana nu isi ating scopul.

Ei, individualistii, reprezinta un exemplu pentru noi: prosperi oameni de afaceri, mari manageri, politicieni, vedete. II admiram, ii invidiem si ii copiem.

Uitam insa un lucru esential: Omul este un animal social, cum bine zice Aristotel. Daca am trai izolati si daca nu am transmite stiinta din generatie in generatie, atunci am redescoperi roata in fiecare an. Degeaba exista un geniu capabil sa inventeze motorul cu reactie, daca nu are in spate o echipa intreaga de ingineri si mecanici.

Da, sa fii individualist iti aduce mult mai usor succesul in afaceri sau in stiinta. Dar nu ne ajuta pe noi, oamenii, sa evoluam.

Atata timp cat cei mai multi dintre noi vor pune pe primul loc propria persoana, ignorand binele celor din jur, omenirea va bate pasul pe loc, preamarind altruismul doar pe hartie.

Acest articol a fost publicat în Social. Salvează legătura permanentă.

1 Response to Despre succes sau despre cum se da din coate

  1. Lulu spune:

    Ai pus punctoiul pe i ca sa zic asa. Si se darama saracul i sub greutatea adevarului asta. Ce-ar fi lumea asta, ma intreb, daca toti ar fi mai toleranti, mai sufletisti? Stii cand sunt asa-zisii „concerned people” intr-adevar interesati de cei din jur? Cand vor sa-si bage nasul in treaba lor, cand vor sa le comenteze in lung si-n lat defectele, cand vor sa-i schimbe pe altii ca sa fie ca ei, pentru ca asa vrea societatea sa fii si nu altfel. Dar cand vine vorba de a ajuta in adevaratul sens al cuvantului, o dau cotita. Atunci nu mai e treaba lor all of a sudden. Dar ma indepartez de subiect. Ca intotdeauna, e bine zis sis! Articolele tale sunt super. Wuv u :))) xoxo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>