Un caz socant

smoking-man-1493549734JPq
Un tanar consuma zilnic cantitati mici de otrava. Are acest obicei de foarte multi ani si nu are de gand sa renunte. Familia si prietenii au incercat in zadar sa-i explice ca isi face rau.

De ce face acest lucru? El spune ca este la moda si ca asa pare mai puternic. Daca se uita in oglinda si nu vede nici o schimbare, inseamna ca e sanatos si ca otrava nu ii face rau.

Partea cea mai trista este ca la fel procedeaza un miliard de oameni, din care 11.000 isi pierd zilnic viata din acest motiv.

Arsenicul (o otrava puternica), formaldehida (substanta folosita la imbalsamarea cadavrelor), amoniacul (continut in produse pentru curatarea toaletelor) si nicotina (o neurotoxina folosita la fabricarea insecticidelor) sunt doar cateva dintre toxinele continute intr-o tigara si care prin ardere devin extrem de periculoase pentru om.

Mai putem enumera acetona (dizolvant de lac de unghii), acidul cianhidric (folosit la fabricarea explozibilelor), mercurul, benzenul (folosit la fabricarea cauciucului, detergentilor si pesticidelor), anabasina (insecticid), monoxidul de carbon si benzopirenul (ambele continute in gazele de esapament).

Trist este si faptul ca formaldehida se regaseste in egala masura in tigarile electronice. Nicotina este o neurotoxina deloc inofensiva, asa cum vor sa ne convinga cei interesati ca numarul dependentilor sa fie din ce in ce mai mare. Iar fumatorii pasivi nu sunt nici ei in afara pericolului.

Dispretuim orasele aglomerate si pline de masini. Tanjim dupa verdeata si dupa aer curat. Nu ne place boala si ne dorim sa fim sanatosi si plini de energie cat mai mult timp. Si totusi ne facem singuri rau, dintr-un motiv care continua sa imi scape.

Acest articol a fost publicat în Social. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>